poniedziałek, 6 sierpnia 2018

Trudno się oprzeć wietnamskiej kawie

 

W Wietnamie, jak i w większości krajów Azji, od wieków królowała herbata. Wraz z kolonizatorami z Holandii i Francji rozwinęły się plantacje kawy. Dziś Wietnam jest drugim na świecie eksporterem kawy.

Tradycyjnie uprawiana kawa wietnamska następnie poddana prawidłowemu parzeniu ziaren, ma wyjątkowo dobry smak, który nawet osoby nie będące smakoszami kawy, uważają za charakterystyczny. Stosowana przez wietnamskich producentów kawy tradycyjna procedura parzenia ziaren znacznie dłużej na niższej temperaturze sprawia, że kawa ma znacznie wyraźniejszy smak i zapach. Ze względu na łatwość uprawy głównie uprawia się robustę, jednak w ostatnim czasie do upraw włączono arabikę i najdroższa wśród kaw - kopi luwak.
 Niemal na każdym kroku spotkamy tradycyjne kawiarnie serwujące tylko ten trunek, za to prawie na "milion" sposobów. Wietnamczycy opracowali swój własny sposób parzenia kawy, który wyzwala niepowtarzalny zapach i aromat. Zamawiając "ca phe sua" otrzymujemy "zestaw" do parzenia kawy. W specjalnym metalowym filtrze phin umieszczona jest porcja grubo zmielonej kawy, przykryta pruską. Całość jest umieszczona na filiżance, której dno wyświetla warstwa skondensowanego mleka. Następnie zalewa się to gorącą wodą i czeka aż przełącz powoli, kropla po kropli przeleci do filiżanki.
Kiedy kawa jest gotowa odkładamy filtr i możemy raczyć się gotowym napojem. Kawa ma mocny smak z wyraźną nutą gorączki. Stąd też w Wietnamie, kawę tradycyjnie pije się że słodkim, skondensowanym mlekiem, którego słodycz i kremowy struktura stanowi kontrast dla goryczki mocnej robusty. Z tego powodu w Wietnamie trudno zdobyć niesłodzoną kawę, nawet jeśli zamówimy niesłodzoną, łatwiej o wariant bez mleka.
 Jednak nie warto się wzbraniać przed słodzoną kawą, jest to jeden ze smaków Wietnamu.  

Rodzajów kaw znajdziemy w kawiarni tyle co zachcianek smakoszy:
ca phe sua lub ca phe nau to wyśmienita biała kawa, obłędna w smaku,
ca phe den to czarne espresso z cukrem oczywiście,
ca phe trung to kawa dla fanów kogla-mogla- połączenie kawy i desery, ponoć najlepsza w Hanoi,
ca phe sua da to wersja kawy mrożonej - w upalny dzień bez względu na zamawiany rodzaj kawy zostanie nam podana szklanka z kostkami lodu.

 
  
 


1 komentarz:

MT pisze...

O?! Serio Wietnamska kawa? Ciekawe, czy i oni: https://etnocafe.pl/o-nas/palarnia-kawy/ takową dysponują? Wiecie może?