niedziela, 10 sierpnia 2014

Cuda na talerzu, czyli obzarstwo po tajsku


Ryz i makaron to baza tajskiej kuchni. Jednak caly jej czar w dodawanych skladnikach. Aromatu potrawom nadaja glownie imbir, trawa cytrynowa i chili, bo to kuchnia slynaca z najostrzejszych dan w Azji, o ile nie na swiecie. Potrawy tajskie lacza w sobie wplywy chinskie i indyjskie, choc kucharze nie trzymaja sie tak sztywno proporcji dodawanych skladnikow jak w Chinach. Najlepsze dania  tajskie to oczywiscie owoce morza podawane na przerozny sposob, z przeroznymi dodatkami. W Tajlandii nie sposob byc na diecie odchudzajacej, gdy z ulicznych kramow kucharze wabia aromatem. A to niewielka porcja padthai-zoltego makaronu zapiekanego z trawa cytrynowa i posypanego orzeszkami ziemnymi, albo tez na przekaske kurczak w sosie slodko-kwasnym z ananasem. Wszystko to przygotowane "na naszych oczach" w przeciagu chwili. No i nie mozna zapomniec o zupie z krewetek w mleczku kokosowym... I dla ochlody koktajl ze slodkiego mango zmiksowany z odrobina jogurtu. Marysi udalo sie to podsumowac: "dla takich chwil warto zyc".

Brak komentarzy: